• Inburgeren in Nederland
  Inburgeren in Nederland

  Een immigrant die langdurig in Nederland wil wonen is ingeburgerd als hij of zij Nederlands spreekt en de Nederlandse normen en waarden kent. De overheid beschouwt inburgering als een voorwaarde om te kunnen integreren.

 • Bibliotheek
  Bibliotheek
  In de bibliotheek locatie Nieuwstraat staat een Pressdisplay. Dat is een computer waarop dagelijks meer dan duizend kranten fulltext in 39 talen beschikbaar zijn. Op de computers van Leespuntplus is een aantal sites en programma's gratis beschikbaar.
 • Samen met je taalmaatje
  Samen met je taalmaatje
  Taalmaatjes spreken een keer per week af om één tot anderhalf uur op ongedwongen wijze Nederlands te spreken en elkaar iets te vertellen over de cultuur in hun vaderland.
 • Samen de taal leren
  Samen de taal leren
   
Inschrijven voor onze nieuwsbrief?


Op bezoek bij brandweerkorps Leiden

Brandweer groepsfoto

Speciaal voor Gilde SamenSpraak Leiden heeft de brandweer van de kazerne aan de Rooseveltstraat een aantal presentaties gegeven. Bij het tot stand brengen van contact tussen de bevolking in de Leidse regio en nieuwe Nederlanders vervult Gilde SamenSpraak een belangrijke maatschappelijke functie. Dit was voor de brandweer de reden om zich aan onze stichting te presenteren. De brandweer speelt immers een onmisbare rol in de Nederlandse samenleving.

Hoe de brandweer werkt

Zaterdag 27 september om tien uur was de eerste bijeenkomst. De ongeveer twintig vrijwilligers en anderstaligen kregen een hartelijke ontvangst van Robert de Wit, plaatsvervangend clustercommandant, en zijn broer Danny de Wit, de bevelvoerder van dienst. Zij hadden een onvergetelijk programma voor ons samengesteld. Daarbij hielden ze er rekening mee dat de bezoekers uit Nederland en zeven andere landen afkomstig zijn. Doordat de brandweermannen iets langzamer spraken en moeilijke woorden vermeden was de uitleg voor iedereen goed te volgen.

Eerst was er een presentatie voor ons allemaal. Hier legde Danny de belangrijkste activiteiten van de brandweer uit. Ook voor de zes aanwezige kinderen bleef het gedurende het hele verhaal boeiend. We werden veel wijzer over hoe de brandweer werkt, het alarmnummer 112, de snelheid waarmee er na een melding wordt uitgerukt en het grote aantal vrijwillige brandweermannen dat er in Nederland is. Er ontstond daarna een levendig vragenspel met alle aanwezigen.

Demonstreren van het materiaal

uitleg over de ladderwagen

Vervolgens splitsten we ons in drie groepen en kregen we demonstraties van de uiteenlopende werkzaamheden die de brandweer doet. De ladderwagen, de spuitwagen en het hulpverleningsvoertuig stonden op het kazerneterrein gereed. Uiterst vakkundige en enthousiaste brandweermannen lieten zien hoe dit materieel werkt. Ze knipten zelfs een echte auto open. Bij een lelijk ongeval waarbij slachtoffers bekneld zijn geraakt kunnen ze zo levens redden en de verwondingen beperken. Iedereen mocht ook even spuiten met de brandweerspuit om de hoge druk zelf te voelen. De mannen van de brandweer legden alles uit en beantwoordden vriendelijk de vele vragen.

met de brandslang aan de slag

Geen uitruk

Gelukkig kwam er geen melding tijdens ons bezoek. Anders had de demonstratie afgebroken moeten worden. Maar nu kregen we alle aandacht van de brandweer. Door de prima presentaties van de broers Danny en Robert en hun hele team hebben de samensprekers van GSSL een plezierige en leerzame ochtend gehad.

Op zaterdag 11 oktober was er een tweede presentatie voor een andere groep van Gilde SamenSpraak Leiden.

© Gilde SamenSpraak Leiden 2013 | By F-IT